2012. jan 09.

Így fut Hollywood...

írta: Belus Tamás
Így fut Hollywood...

Fussunk egy kört a filmek világába. Mert bár a mozikban a hősök szemmel láthatóan lustulnak, azért közülük is maradtak még páran, akik az ember legősibb helyváltoztató módszerével élnek: FUTNAK. Lássunk 10-et a számomra legemlékezetesebbek közül. 

10. Will Smith E.T.-t üldözi. WS sokat fut a filmjeiben, amit persze nem csodálunk. Laza mozgása és atletikus alkata miatt nagyon kedvelik az operatőrök, és futtatják is szegényt rendesen. Itt épp rájön, hogy ő sem érhet mindenkit utol...

 

9. Gimlinek a terepfutás nem erénye.  Glóin fia Gimli (John-Rhys Davies) a törp két társával a Gyűrűk Ura második epizódjának elején a gaz és gusztustalan Uruk-haiokat üldözi, amikor elhangzanak a legendás mondatok: A terepfutás nem erényem. A töröpök természetüknél fogva csak rövid távon veszélyesek :-)

 

8. Rocky, haver. Szedd már össze magad! Igazából csak a zene miatt válogattam ide. Az viszont vitán felül történelmi. Jelentkezzen aki nem teszi fel az mp3-ra ha versenyre megy!

 

7. Tony Jaa mókás menekülése. Nem csípem a kung-fus filmeket. De amiket művel ez a Tony Jaa az tényleg figyelemre méltó. Mint alább az Ong-bak-ban. 

 

6. Carrie-Anne Moss úgy fut mint egy gép. Persze Trinity-nek könnyű. Előtte letöltötte a hogyan meneküljünk az ügynökök elől programot. A tetős jelenet nagyon emlékezetes. (a menekülés 2:20-tól)

 Tovább után az első öt helyezett:

5. A T-1000-es meg pláne úgy fut mint egy gép. Mert tényleg egy gép...Te se futnál össze vele a Margit-szigeten, ugye? Amúgy élmény nézni, ahogy Robert Patrick minden emberit kiöl a mozgásából. Rám még mindig a frászt hozza. Ááááá, megvan! A versenyek végén majd magam mögé képzelem. Hihi

 

4. Tom Hanks átszeli Amerikát. Mozis-futós lista nem születhet Forrest Gump nélkül...Egy egész generáció számára adott inspirációt a film - bármit elérhetsz, ha elég kitartó vagy! Amúgy meg ott van benne mindannyiunk kérdésére a válasz. Hogy miért futok? Mert szeretek futni. Na.

 

3. Daniel Craig. Izomagy vs szabadfutó. Ezért az egy jelenetért is érdemes megnézni a filmet. Őfelsége ügynöke egy szupertechnikás szabadfutó terrroristát kerget a filmtörténet egyik legszebben összerakott üldözéses jelenetében. Bond ellenfele (Sébastien Foucan) ha éppen nem előle menekül akkor a világ egyik legjobb szabadfutója. Sőt! A futás művészien akrobatikus formájának egyik alapítója.

 

2. Matt Damon tetőről tetőre. Jason Bourne nálam a legnagyobb király. Precíz, jéghideg, kőkemény. Ilyennek látjuk a Bourne Ultimatum legizgalmasabb jelenetében is, ahol a marokkói Tanger ódon háztetőin ugrálva győzi le a helyi rendőri szerveket, az ellenséges ügynököt és persze a gravitációt. (1:36-tól)

 

1. Tom Cruise pont úgy tép mint Michael Johnson. Még a tartása is hasonló. :-) Tom szeret futni, és a kamera is nagyon szereti ha fut. Nem csoda, hogy ha esetleg nincs gyalogos-üldözős jelenet a filmje forgatókönyvében, akkor tuti beleírnak utólag. Futni persze ne így tanuljunk meg, de hogy ő mozog a legenergikusabban a mozivásznon, az biztos. Íme egy összeállítás a leglátványosabb sprintjeiről: ( kedvencem a Mission: Impossible 3-ból 2:53-tól)

 

 

Szólj hozzá